Algemene procedure voor IBA-ritten

Om succesvol een IBA Ride te rijden, moeten een aantal punten in acht worden genomen.
Dit overzicht laat zien hoe het moet, maar het vervangt niet het lezen van de officiële richtlijnen.
De twee essentiële documenten zijn:
“IBA Ritrichtlijnen.pdf”
"Creatie van de Rit Documentation.pdf"
en moet worden gelezen voordat u een IBA-rit plant.
De documenten vind je hier.

Planning

Met betrekking tot de routelengte en reistijd wordt uw rit alleen gedocumenteerd via brandstofbonnen.
Tracks worden niet geaccepteerd voor het testen van je rit.
De brandstofbonnen moeten machinaal zijn afgedrukt en moeten het adres van het tankstation, de datum, tijd en de hoeveelheid verbruikte liters bevatten.
U dient uiterlijk om de 560 km een brandstof-bon aan te schaffen.
Uw route wordt gereconstrueerd op basis van alle door de kassa afgedrukte bonnen die u indient.
Hiervoor worden de bonnen chronologisch op een rij gezet en wordt de kortste route tussen twee brandstofbonnen bepaald. De som van alle secties resulteert in de in aanmerking komende routelengte.
De brandstofbonnen alleen zijn vaak niet voldoende om de afgelegde route nauwkeurig in kaart te brengen.
Op de top, het keerpunt of de hoek van een route is het bijvoorbeeld vaak nodig om extra machinaal of door een kassa afgedrukte bonnen aan te schaffen, zogenaamde "tactische bonnen".
Deze zijn ook nodig als je een andere route wilt rijden dan de optimale route berekend door de routeplanner. Het helpt ons door uw gereden route ook mee te sturen voor ondersteuning van de certificering.
Het document “IBA Ride Guidelines.pdf”, dat u hier kunt vinden, beschrijft hoe u een IBA Ride plant en rijdt. Maak gebruik van je camera in de telefoon om de bonnen vast te leggen samen met stand van de odo-meter van je motorfiets.

Tijdens het rijden

Wanneer u tijdens de reis tankt of iets anders koopt, dient u alle bonnen in te vullen en te controleren. Wees voorzichtig met documentatie van zogenaamde hoekpunten met bonnen die uw reisroute duidelijk verifiëren.

Een IBA-rit is geen snelheidsrace. U dient zich aan de verkeersregels te houden en rekening te houden met andere weggebruikers.

We accepteren geen ritten zonder stops langer dan 560 kilometer, dit zal resulteren in diskwalificatie voor de IBA-certificering.

Beëindig je reis zo
Je beëindigt je IBA-rit volgens je plannen, nadat je voldoende afstand hebt afgelegd en binnen de gestelde termijnen. Je sluit de reis af met het tanken van je motor. Het tijdstempel van ontvangst van deze tankbeurt is uw eindtijd. Zelfs aan het einde van de IBA-reis moeten twee mensen zich registreren en de informatie op uw getuigen formulier certificeren.
Of maak de juiste foto's bij het tankstation om te bewijzen dat jij en je motor op dat specifieke moment op die specifieke locatie zijn.

Ritdocumentatie en testen

Om uw rit te kunnen controleren en certificeren, hebben we ritdocumentatie nodig.
De ritdocumentatie bevat alle bonnetjes, foto's volgens de fotomethode, de coördinaten van de tankstations en de respectievelijke kilometers bij de respectievelijke tankstations.
Het document “Creatie van de Ritdocumentatie.pdf”, dat u hier kunt vinden, beschrijft hoe de Ritdocumentatie moet worden gemaakt en hoe deze naar ons wordt verzonden.
Voorbeeld van bewijs

Een woord namens ons ..

Het duurt enkele weken voordat wij uw rit hebben gecontroleerd en wij willen u erop wijzen dat alle activiteiten voor IBA Benelux op vrijwillige basis en in uw vrije tijd worden uitgevoerd. Wij zijn non-profit, d.w.z. de opbrengst wordt gedoneerd aan goede doelen.
Ons team voert deze tests zeer grondig uit en dat is precies wat het certificaat echt waardevol maakt, namelijk dat niet iedereen een certificaat kan behalen en IBA-lid kan worden door "enkele trucs en middelen".

Wanneer deze voldoet aan de eisen voor een IBA SaddleSore of Bun Burner rit, krijg je hiervan bericht.

Nieuwe rijders kunnen kiezen voor het startpakket of een volledig startpakket. Bestaande IBA-leden kunnen in de webshop kiezen voor de optie alleen certificering met certificaat. Dit stelt ons in staat om het SaddleSore of Bun Burner-certificaat en uw unieke IBA-lidmaatschapsnummer aan te maken en deze op te nemen in de IBA Hall of Fame. Zo kun je aan je vrienden bewijzen dat je lid bent van de unieke groep langeafstandsrenners genaamd de Iron Butt Association.


Als u vragen heeft, neem dan contact met ons op VOOR uw reis. We kijken ernaar uit om u te ondersteunen.
Veel plezier en een goede reis te allen tijde!

 

IBA-regels

Regels voor gecertificeerde ritten door Iron Butt Association Benelux.
Bij Iron Butt draait alles om veilig lange afstand rijden op een motorfiets. Houd er rekening mee dat veiligheid altijd voorop staat bij lange ritten.

Wij raden u aan het rijden, tanken en pauzes zo in te richten dat u de foto methode gebruikt. De chauffeur schiet de hele bon en de kilometerteller van de motor op dezelfde foto. Tijd, kant en kilometerstand moeten goed leesbaar zijn op alle afbeeldingen.
Maak ook een stop en start foto i.v.m. geplande langere pauzes. Maak ook ‘selfies’ met je fiets, om te bewijzen dat jij als bestuurder je rit maakt.

Alleen correcte foto's worden geaccepteerd als bewijs van hoekpunt en basis voor afstandsberekening. Verkeerde foto's = kilometerstand kwijt. Degene die controleert, zal geen magie gebruiken om ontbrekende informatie te vinden. De foto's moeten worden verzameld in een .pdf-bestand dat kan worden afgedrukt op A4-formaat (bijvoorbeeld door de afbeeldingen als presentatie of rapport in te voegen (.ppt of .doc) en eerst te printen naar PDF. Dit is zowel welkom als het is duidelijk wie wat deed, in dezelfde pdf :-). De formulieren op onderstaande link moeten nog ingevuld worden (behalve wellicht de getuigenissen). En het is prima dat je toch een getuige binnen de familie wilt, en bijvoorbeeld een getuige vindt, blijf het gewoon doen. Het kan gemakkelijker zijn om onderweg gewoon de bonnen bij te houden dan te onthouden om foto's te maken en alle details in alle foto's op te nemen. De keuze is aan jou.

Neem je een duorijder mee op de motor en wil je dat hij of zij ook een certificaat verdient van je gereden rit? Dat kan! Geef dit aan bij het certificeren en klik in de webshop het juiste artikel aan. Dit kan alleen in combinatie met de certificering van de rit van de rijder EN als de duorijder minimaal 16 jaar of ouder is.

Dus enkele tips en in een paar vette woorden:
De eerste en laatste bon is altijd een benzinebon. Daartussen mogen bonnen verwijzen naar iets anders, maar moeten worden afgedrukt met een duidelijk gemarkeerde tijd en plaats.
De getuige methode is om naast de tankbonnen zowel aan het begin als aan het einde een/twee getuigen te hebben. Maak ondertussen een aantekening van de meterstanden en vul het logboek in.
De foto methode is dat de eerste bon, de laatste bon en alle bonnen worden gefotografeerd samen met de meterstand tijdens de rit. Duidelijk en leesbaar. Verantwoordelijkheid van de chauffeur.

Lijkt me niet zo moeilijk, toch? De kleine procedure waarmee u bij elke stop te maken krijgt, is uw eigen gelegenheid tot zelfbeoordeling. Wanneer je merkt dat het lastig is om in het logboek te schrijven, of te regelen met foto's, dan is het tijd om te bedenken of het wel een goed idee is om door te rijden. Vermoeidheid is een risico.